Friday, July 23, 2010

Ikan Goreng Dlm Sos Daun Limau Purut

Resipi ni resipi tertunggak sebenornya...buat minggu lepaih g tp dok nak2 update blog tp xjadi2...
asal nk update je ada ja urursan len yg nk kena dibereskan dolu...
resipi ni hasil jln2 cari mkn kt blog Nor Ganu nun...
makasih akak kongsi resipi yg mabeless nih.
betul la akak ckp resipi nih mmg sodap bangetttt....menyengat gituuuu
oleh kerana kesedapan tahap gaban...(ikut tekak haku ler...)
masak lauk nih utk menu mkn mlm....
esok pg buat lg ooo..utk lunch lak...haduiii..xpuas mkn sekali....
kakak pon suka w'pon agak pedas...mungkin rsnya yg ada masam,masin,manis...mmg berbaloi2 gitu...
Kak Nor...mintak izin utk CnP resipi akak ni kt cni yeee..makasih sekali lg akak...
mn tau ada yg tingin nk mencuba nnt...
jommm....tgk resipinya kt bawah....

IKAN GORENG DLM SOS DAUN LIMAU PURUT
BAHAN2
2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan tadi.
 
Utk Sos :

5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka

3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak
 
CARA2
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.

Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.

Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng

Sunday, July 18, 2010

Lompang




























Salam...
satu lg menu yg lama dah dok peram xsempat nk interprem..hehe
dh lama abih pon tp baru skrg dpt masuk lam blog...adui..mls tol la makcik sorang nih kan....
satu lg kuih kegemaran yg mmg tingin nk wat sendiri...dok beli xpenah yg menepati citasa...
ari tu saje p jejln kedai brg2 palstik...terjumpa la acuan comel nih...so apa lg..lam pala otak terus terbayangkan lompang...xtunggu la sambaq je 2 dozen acuan tuh..hehe...
satu g resipi yg diamik dr umh otai blogger..CMG ler...
mintak izin CnP resipinya di cni ye CMG...
thanks sudi kongsi respi sodap nih...
haku suke sbb adunan yg ala2 dangdut gituww..auwww..i likeee..
jom layan resipinya....


Lompang

Bahan-Bahannya :-)

250 g tepung beras*
120 g tepung ubi*(disatukan dan diayak)
1 cawan air kelapa
3/4 cawan air
1 cawan gula*
1 cawan air*
2 helai daun pandan*(*dimasak hingga larut dan biar sejuk sedikit)
Pewarna makanan mengikut kegemaran
Kelapa parut putih + secubit garam, gaul rata

Cara membuatnya :-)
Panaskan kukusan. Lenser acuan dengan sedikit minyak masak. Ketepikan.
Masukkan tepung tadi dalam satu bekas, tuang air kelapa, air dan juga air gula. Kacau hingga rata dan tapis. Letak pewarna kegemaran dan kacau hingga sebati.
Panaskan acuan sekejap dalam kukusan. Tuang bancuhan kuih 3/4 penuh. Buat hingga siap dan kukus 10 - 15 minit. Biar kuih betul2 sejuk sebelum dikeluarkan dari acuan.
Hidangkan bersama kelapa parut tadi.....

Bistik Daging

















Salam ari minggu....
rini saye nk tayang satu g resipi daging yg aku dh cobe....
resipi hasil ngendap dapoq salah sorang otai peberet..CMG....hehe
dap oooo bistik nih..aku mkn ngan nasik la..roti pon balaih semacam jerk...
w'pon aku wat separuh je drpd resipi asal tp totap manyak tau...
almaklum ler..2 org mkn jerk....lotih gak le ngna ngabihkan nya...
hehe...Mr hubby kureng layan skit kalo daging2 nih kecuali Gulai Daging + batang pisang
kalo ada yg tu mmg layu jer dia menambah nasik..haha...
so jom kita usha resipi camne nk wat bistik nih k...
selamat mencuba.............
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g daging batang pinang
400 g ubi kentang, dikiub 2 cm (kurang lebih 4 biji, boleh kurangkan kalau suka)
4 camca besar tepung gandum
4 camca besar margerine
3 camca besar minyak masak
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
4 cm kulit kayu manis
Garam dan gula secukup rasa
Kacang pis, untuk hiasan-xletak gak..xde

BAHAN KUAH :-)
200 ml air (mat lebih kan sikit)
120 ml sos tomato
2 camca besar cili kisar
1 camca besar tomato puree
1 kiub stok daging (optional)-xletak pon..xde..

BAHAN DIKISAR :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

CARA MEMBUATNYA :-)
Daging dipotong kiub, cuci bersih, toskan dan lap dengan paper towel hingga kering. Gaul daging tadi bersama tepung, lada hitam tumbuk dan garam. Perap 30 minit dalam peti sejuk.
Dalam kuali, panaskan minyak + margerine hingga cair. Goreng daging tadi hingga perang. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan kayu manis dan bahan kisar, tumis hingga harum. Masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang empuk (tambah sedikit lagi air jika perlu). Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Hidangkan dengan menabur kacang pis sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama roti dan nasi...Selamat mencuba untuk semua!!!























Saturday, July 17, 2010

Apom Beras @ Lenggang
















Idak le cantik pon..al maklum je la...
aku guna kuali non stick cap ayam a.k.a kuali besa tuh jerk..haha.. 


















yg nih edisi kejong..haha...teralit berteriak ngan ank2 ni ler jadiknya...
tp bg aku yg kejong nih ler paling beh..mkn panaih2 perghhhh.....sodap tuh...

Salam.....
satu 1 lagi kuih tradisi kegemaranku...waduh2..xsangka aku dpt wat kuih nih...
lama sgt dh dok ngidam nk wat tp xtau resipinya..hehe...apa raaaa...
slalu aku beli tp jrg2 lak makcik tu buat..kadang nasib baik jerk dpt beli..
tu pon punya la beratur panjang nk dptkan benda alah nih...demi nk mkn beratur pon beratur lah...5 keping RM 2 slalu aku beli....
ari tu saje jejln carik makan kt jupong sane nun...(hana ler)....
tgk2 dia ade wat kuih nih...wahh..peluang nih.....bhn2nya pon mmg ade stock je kt umh...so jln le projek nih.....w'pon haku lom ade koli non stick tuh tp ttp aku nk wat gak...sib baik la koli yg sedia ada tuh baguih w'pon cap ayam..haha....puaih ati aku dpt mkn sepuasnya...
ank dara haku tu pong suke..bopa keping dia sorang je...hehe....
jom kita tgk bhn2 utk resipi nih k...jom layannnn..........

Bhn2
300g tepung beras
270 ml santan pekat
1 sudu kecil yis kering
60g gula
1/2 cawan nasi
secubit garam

Cara-cara
Kisar semua bahan kecuali garam hingga sebati.
Tuang kedalam mangkuk dan masukkan secubit garam. Kacau sebati. Boleh tambah sedikit air jika adunan kelihatan agak pekat.Rehatkan selama 1 jam.Panaskan kuali non - stik dan masukkan 1 1/2 senduk besar ke dalamnya.Lenggangkan merata didalam kuali.Tutup kuali tersebut dan biarkan 2 hingga 3 minit.Angkat apom dan terus gulung. Ulang langkah tadi hingga habis.

Apam Seri Ayu



Salam sabtu...hadui...dui..lamanye lah aku menyopi...bkn gantung piyuk..ari2 masak...tp tah leh...tp penyakit M melanda utk meng 'mengemaih' umh nih..hahakalo belah utara ckp "urat baloq timboi"...hehe...ni merupakan kuih kegeraman tp ssh nk dpt yg menepati citarasa la...asal beli ade jerk yg xkena ditekak nih..haduih...godeh2 dapoq CMG maka terjumpalah resipi nih...apa lg..mlm tu gak haku projek...fuhhhh...hasilnya mmg melotop..mabelesss....haku sorang xtau bopa biji skali blasah..tu diaa.....sakan sgh...resipi yg betul2 menepati citasa..puaih ati aku dpt mkn hasil tangan sendiri...paling penting ank2 suke...kira berbaloi2 lah....ok jom kita usha resipinya...resipi yg mudah je pong...CMg..minta izin CnP resipi sedap nih utk dikongsi bersama erk...kata CMG resipi asal drpd "rinnchan"....

Bahan-Bahannya :-)

1 biji telur gred A
80 g gula halus
80 ml pati santan
1/2 camca teh pes pandan
90 g tepung gandum*
1/2 camca besar tepung ubi*(*disatukan dan diayak)-xletak pon..xde stock
1/2 camca teh ovallate
1 cawan kelapa parut*
1 camca besar tepung jagung*
1/4 camca teh garam halus*(*digaul rata)

Cara membuatnya :-)
Sapu rata acuan kuih puteri ayu dengan sedikit minyak masak kemudian masukkan 1 camca teh parutan kelapa dan tekan sampai padat. Ketepikan.
Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar hingga kembang. Masukkan pes padan dan gaul rata. Perlahankan speed, masukkan tepung berselang seli dengan santan hingga habis. Gaul hingga sebati.Sudukan ke dalam acuan yang telah diisi dengan kelapa tadi. Kukus atas air mendidih selama 15 minit. Angkat, sejukkan sebentar dan keluarkan dari acuan. Boleh dihidangkan....Menghasilkan kurang lebih 24 biji kuih...( haku dpt 22 jerk..hehe..tgk acuan cam same beso jerk...)