Wednesday, March 31, 2010

Biskut Dahlia a.k.a Semperit

zoommesss yg xbopa nk zoom...nengok je la...
versi cup...terlebey rajin....

tadaaa...comot skit daa...aku xletak ceri pong coz xde stock jd aku boh jem strawbery jer..muahahaha..janji kaler merah....


Salam ari rabu.....biskut sesat sempena penutup bln mac...sekejap jer da nk masuk bln April....April????..waaaa...bln Mr Hubby bertambah umo..hehehe
Taarrraaaaa....kui3..tetiba timboi biskut raya bln2 march ni...pelik2...
ni kes gara2 g tesco la ritu...tgk ada lak org joi biskut nih...
2 3 kali lalu...ish..xleh jadi ni... my peberet biskut tu...
last2 p cr bhn2 mlm terus mengukis...
kebetulan aritu coti..so projek jln ler...
resepi aku cilok kt dapoq sifu peberet gak...CMG ler...
mmg sodap n mabeles mkn time bkn musim raye nih
my hero masak jer dulang pertama...dia sorang jer blasah...laju jer masuk mulut...
hehehe...lgpon dia mmg suke sume jenih biskut....
wahh....lepas ngidam.....(bkn ade apa2 tau...kui2...)
sila la kengkawan layan gambo2 yg ade...
kalo tingin amik ler sorang skit...
kt umh ade g stok kalo nk rase...hehehe
mintak halan kita CnP resipi sifu ye...ampun...
tp resipi yg mmg beh n sodap banget...

Biskut Dahlia
Bhn2:-
300 g mentega
160 g gula aising (mat guna 140 g)
2 kuning telur
1 camca teh esen vanilla (mat guna esen rose)
240 g tepung gandung*
100 g tepung jagung*
160 g tepung kastad*(*gaul rata dan diayak)
Ceri merah,dipotong kecil untuk hiasan
Cara Membuatnya:-
1. Putar mentega dan gula aising hingga berktim,masukkan kuning telur dan esen valilla/rose dan putar hingga kembang.
2. Perlahankan speed,masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.Adunan akan menjadi doh yang lembut dan mudah ditekan.
3. Masukkan doh ke dalam alat penekan yang dipasang muncung untuk biskut dahlia.Tekan atas dulang pembakar.Buat hingga siap dan hias dengan sepotong kecil ceri.Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 175C selama 15-20 minit.









..

No comments:

Post a Comment