Sunday, May 09, 2010

Selamat Hari Ibu

ni habuan sape2 yg tingin ye....
hasil lps puas bertepis2 ngan my hero utk siapkan benda alah nih...

time meleles2..hehehe....
sebelum boh topping....
Salam n Selamat Hari Ibu buat semua yg bergelar ibu dan juga bakal ibu di mana saja berada....
Semoga semua ibu2 diberikan ketabahan,kekuatan dan kecekalan hati dalam mendidik
dan membesarkan ank2....
sebenornya dh byk klai sgt wat kek nih..tp xpenah dan n brjaya utk dipublishkan...
ada saja yg menghalang kek ni utk ditayang..xtau le saipa....
kek ni mmg kena sgt ngan selera haku...
xmuak mkn,gebus n lembut sesgt..apatah lg selepas disimpan semalaman..
.tak terasa kek ni mcm dibakar langsung..
resipi nih hasil geledah umh akak yg mabeless...
"kak Dayang" @ http://dayangjack.blogspot.com.my ....tq kak dayang...sudi kongsi resepi yg mmg power rangers nih...muahahahaha...
mmg xjemu mkn kek ni...dh la sonang banget nk sediakan...ish3...berbaloi2 la kiranya....
sape xcoba resipi nih mmg rugi tau....kira cam hilang nikmat dunia jerk..
tu dia aih...baguih punya ayat...hehehe...
jom kita layan resipi mabelesss nih n selamat mencuba pd pengemar2 kek coklat....

Kek Coklat Tanpa Telur

Bahan-bahan : loyang kecil
1 cawan tepung gandum*
1/3 cawan serbuk koko hitam* (serbuk koko lain pun boleh)
1 sk serbuk penaik*
1/2 sk soda bikarbonat*
1/4 sk garam
3/4 cawan gula pasir / gula halus (dikisar halus seperti gula icing)
1/3 cawan minyak masak sayuran / minyak jagung
3/4 cawan air kopi panas
1/3 cawan susu segar
1 sk esen vanilla
1 sk cuka / jus lemon (DJ prefer guna cuka) Cara-cara :
Sediakan loyang kek. Griskan dgn mentega dan taburkan sedikit tepung. Panaskan oven pada suhu 170-180 C.
Di dalam mangkuk adunan, ayakkan bahan-bahan bertanda *.
Masukkan gula dan kacau rata-rata.
Masukkan bahan-bahan selebihnya (kecuali cuka) dan barulah dikacau sebati dengan menggunakan senduk kayu / spatula.
Kacau mengikut arah pusingan jam. (pastikan air kopi btl2 panas)
Tapiskan adunan.
Masukkan cuka dan terus kacau serta merta selama 20 saat.
Tuangkan cepat2 adunan ke dalam loyang dan bakarlah selama 30-40 minit atau sehingga masak. (suhu bergantung pada jenis oven masing2).
Setelah masak, sejukkan kek semalaman sebelum dipotong.
Nak hiaskan dengan ganache pun ok.

*** Gunakanlah cawan dan sudu metrik utk menyukat bahan-bahan. *** Fungsi cuka antaranya adalah utk membantu kek naik cantik dan tidak melimpah keluar dari loyang semasa dibakar.

No comments:

Post a Comment