Monday, June 07, 2010

Hepy Beday to Me....







Assalammualaikum....
amboi lama sgh aku tak menyenguk umah kecil ku ini...
lately ni byk sgt masalah yg merunsingkan fikiran...
nk berblog kena ada ketenangan...(bg aku la)
kalo jiwa kaco nk menulis pon xde mood daa....
mlm ni aku berusaha gak utk berkunjung ke sini sempena hari lahirku hari ni
07 June 2010 maka genaplah umo haku 32 thn...(mak aiii...dh byk beno umo haku ye)
besday kali ni tiada apa yg special yg dpt disediakan...sekadar aku mengagahkan diri buat kek marbe utk mkn2 bersama family...tiada juadah istimewa..tiada deco kek cantik2...
smlm hampir kul 12 gak la baru smpi dari kampung...letih..xsempat nk prepare apa2 pon...
peti pon kosong menunggu utk diisi semula..hehehe...
kek marble shela mambo ni haku cilok dari umah CMG tuh...
kek ni betul kata kak ummi mmg sodap...lembut...gebusss...wangi menusuk jiwa gitu....
aku CnP jerk resipinya..resipi yg mudah utk disediakan dan hasilnya wah...mabellesss...
rugi xcuba kek nih...jom usha resipinya...layan gak le gambo2 yg sempat aku snap...marble stail haku je..xsama le cam CMG wat...yg penting rsnya sodapppp...
jom tgkkk...
Kek Marble Sheila Mambo
BAHAN-BAHANNYA :-)
125 g mentega
155 g tepung naik sendiri (self-raising flour)
2 biji telur, dipukul sedikit
125 g gula halus (kalau letak 100 g pun ok)
125 g cooking chocolate
1 camca teh esen vanilla
80 ml susu segar
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin kek dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas, lenser juga kertas tadi. Cairkan coklat masakan secara kaedah double-boiler. Ketepikan.
Putar mentega dengan gula hingga putih. Tambah telur dan terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, putar rata.
Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung selang seli dengan susu segar, hingga habis, kacau rata. Bagi adunan pada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi bancuh dengan coklat yang telah dicairkan tadi. Kacau rata.
Tuang berselang seli antara adunan biasa dengan adunan bercoklat, buat hingga habis. Lorekkan dengan hujung pisau 2 - 3 pusingan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan dan hias ikut kreativiti masing2...

No comments:

Post a Comment