Tuesday, February 23, 2010

Roti Sosej Berkeju

tah hapa2 betuk roti aku nih,xsegak langsung....
rupa bila dh potong...

yg nih pon n3 tertunggak..bila masa aku meroti nih pon dh tak hingat tp idak ler lama bebenor dlm bln Jan 2010 gak ler...hehehe
betul la ramai cakap kalo resipi mai dr CMG dijamin 150% sedapppp...
roti ni mmg lembut sesgt w'pon haku hanya uli tangan...
lembab jer bila disentuh...kiranya mmg mabeless la..
sapa nk tau betapa power rangesnya resipi nih kena la mencubanya
xyah risau kalo xde BM,uli pakai tangan pon mmg lembut mcm gn mesin...cayalah...
ok jom kita tgk resipi sifu nih..

BAHAN -BAHANNYA :-)
270 g tepung roti (high protein flour)
50 g tepung halus (tepung Hong Kong) - aku guna tpg high protein saja
60 g gula halus
1 camca teh garam (mat guna 1/2 camca teh)
2 1/2 camca besar susu tepung1
1/2 camca teh instant yeast
1/2 camca teh bread improver
1/2 camca teh bread softerner
1 biji telur gred C
140 ml air-aku tukar guna fresh milk
30 g mentega
Sosej secukupnya (mat guna sosej "Ayamas"= 14 batang) - aku guna saudi jerk
2 keping keju cheesedale, dipotong kepada 14 bahagian sama besar



CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK DOH :-

Satukan semua bahan diatas kecuali mentega dan sosej.
Gaul hingga semua bersatu dan menjadi doh,
masukkan mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut, kenyal dan licin
(lebih kurang 15 - 20 minit).
Alihkan doh ke dalam satu bekas dan tutup permukaan dengan plastic cling.
Biar naik 1 jam.

KAEDAH LAIN :-
Masukkan kesemua bahan2 diatas kecuali sosej, ke dalam Bread Maker, pilih setting for dough dan tekan "ON". Tunggu hingga siap.
Sosej dicelur dan sejukkan, dibelah tengahnya buat macam poket dan masukkan1 potongan keju tadi, buat hingga siap. Canai doh dan potong supaya mendapat potongan berukuran 3 cm lebar dan 25 cm panjang. Balut sekeliling sosej. Letak atas dulang yang telah disapu sedikit mentega. Buat hingga habis.
Biarkan 45 minit sehingga doh naik. Sapu kuning telur + sedikit susu, tabur bijan dan bakar dalam oven pada suhu 180C selama 17 - 20 minit.

Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum dihidangkan

No comments:

Post a Comment