Friday, January 28, 2011

Sambal Sotong Kicap



Salam hari jumaat yg mulia...hari yg redup jerk....cam nk ujan tp xmo turun pon.....cuaca2 camni yg buatkan perut asik minta di isi je...aduiii.....asik mkn...mkn....n mkn...tu gaduh la pp makin bolatttttt......salah sape...aku gak.....nk share menu mkn tghari td.....rini mkn sutun...dappp....nm je sambal tp xpedas pon...tu laju je ank2 mkn....resipi amik kt blog akak yg lama aku tak bertanya khabar...kak dayang....akak mntk izin share resipi sodap ni kt cni ek....tq akak.....

Sambal Sotong Kicap
Sumber: http://dayangjack.blogspot.com/

Bahan-bahan :
7-8 ekor sotong basah (digaulkan bersama serbuk kunyit, tepung jagung dan garam)
1 labu bawang besar (dimayang)
1 sudu makan sos tiram
1-2 sudu besar kicap manis
2 sudu makan air asam jawa
sedikit hirisan cili merah dan daun sup
2 sudu besar cili kering kisar
1 kiub pati ikan bilis

Bahan-bahan kisar :
1/2 labu bawang besar
5 biji bawang merah
2 ulasbawang putih


Cara-cara :

Panaskan minyak di dalam kuali. Gorengkan sotong selama 30-40 saat. Tuskan.
Tinggalkan sedikit minyak di dalam kuali. Tumis bahan2 kisar hingga terbit bau.
Masukkan cili kisar dan masak hingga garing atau pecah minyak.
Masukkan pati ikan bilis, sos tiram dan kicap manis. Kacau lagi.
Masukkan sotong, cili merah dan bawang besar. Perasakan dgn sedikit garam dan gula jika perlu.
Akhir sekali masukkan air asam jawa.
Setelah masak, hiaskan dgn daun sup dan hidangkan.

1 comment:

  1. wah! dh lm akak x masak sutun. ni yg buat teliur ni. tq maria...akak dh mkn sambal sotong tu tadi....sedappp! hehe

    ReplyDelete