Thursday, January 06, 2011

Cucur Nasi Ikan Bilis


Selamat ptg sume...dh minum petang lum?...meh jemput sowang skit...dapppp nih....ranggup diluar lembut didalam.....hehe.....lama dh ada tingin nk try...so ari ni memandangkan cuaca dr pg dok sojuk n ujan sekejap2 perot pon lapo semedang....godeh2 dapoq tgk apa yg ada...jln2 umh DTS tgk cam menarik ja try la....bkn lama pon nk siapkan.....akhirnya siap dgn bantuan asst dapoq setiaku...kakak....hehehe....betul Mat kata mmg sedap kuih nih...mkn 1 nak lg 1....makan 2 nk lagi 3...hahaha....mana badan xkembang....bleh mkn xhenggattttt.....resepi asal dari blog Sinar Kehidupan @ Kak Yatie...Mntk izin copy pasni kt cni ye....tq..resipi yg sedap n mudah....jom tgk resipinya kt bawah


BAHAN-BAHANNYA :-)

2 cawan nasi
2 cawan air
2 1/2 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
1/2 biji bawang besar, didadu
1/2 cawan ikan bilis, cuci dan rendam sekejap, toskan
1 biji lada merah, hiris halus
Daun sup/daun bawang, hiris halus (mat guna daun kuchai)
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)
Satukan nasi, air, bawang besar, bawang putih dan ikan bilis dalam alat pengisar. Kisar hingga halus. Gaul bahan2 kisar tadi bersama tepung gandum, daun sup/daun bawang, cili hiris, bawang besar dan perasakan dengan garam secukupnya. Gaul hingga rata. Ketepikan.
Panaskan minyak untuk goreng terendam. Basahkan sedikit hujung jari dengan air dan jemput adunan tadi dan masukkan ke dalam minyak panas, berhati. Buat hingga memenuhi kuali, tapi pastikan ada ruang.
Masak dengan api sederhana hingga kuning keemasan. Angkat dan toskan, letak atas paper towel. Buat selebihnya hingga siap.Hidangkan bersama sos cili atau sos kegemaran anda.

No comments:

Post a Comment