Tuesday, January 11, 2011

Ayam Panggang Serai


sebenornya nih menu semalam....hehe...wat sempena mak mertua nk blk umh dia...setelah hampir sebln dia bertandang kt teratak burukku ini.....saje yg special la konon2nya....hahaha.....exceli aku padankan dgn nasik kunyit tp terlupa lak nk snap gambar nasiknya....resipi yg aku terskodeng kt My Resipi tp lupa lak sapa nk tuan punya resipi tuh.....nasik yg sempoi....sedap tp mudah banget....len kali nk wt lg aku masukkan resipi ngan gambor sekali k....utk kali ni layan jer lah ayam panggang nih.....mmg sodap...terangkat....makan xhenggattttt....xcukup rasanya wt separuh ayam jerk....len kali nk wt lebih la...habuan ratah meratah.....hahahaaaa....camne nk diet nih...hadoiiiii.....resipi ayam aku tgk kt hana.....tp rope ayamku idak ler se cun hana punya.....lantak lerrrr...janji sodap hingga menjilat jari....
.hana mntk izin share resipi kt cni k...tq

RESEPI AYAM PANGGANG SERAI

Bahan-bahan
1/2 ekor ayam
*1/2 labu bawang putih
*2 inci halia
*1-2 batang serai
1 sudu makan lada hitam - tumbuk kasar
2 sudu besar kicap manis
1-2 sudu makan madu
garam sedikit
lemonbutter - potong kecil @ minyak zaitun
kentang, carrot, bawang besar - potong empat-*aku xletak pong

Cara-cara
Blend bahan bertanda * dengan sedikit sahaja air asal berpusing.
Campurkan bahan blend dengan kicap, lada hitam, madu, sedikit garam dan juga perahan lemon sedikit. Gaul. Lumurkan pada ayam dan baki rempah lumur pada carrot, kentang dan juga bawang. Masukkan dalam mangkuk tahan panas. Perap sekurang2nya 2-3jam atau semalaman.
Panaskan oven. Selitkan potongan butter di celah2 ayam. dan bakar suhu 180 selama 1jam atau sehingga ayam masak. Setiap 15-20min jirus2kan air ayam ke atas ayam supaya permukaan atas tidak terlalu kering dan juicy.

No comments:

Post a Comment