Saturday, January 01, 2011

Selamat Thn Baru 2011

Yang ni cantik je kembang...guna aluminium foil

Salam....selamat menyambut thn baru 2011 bt semua.....alhamdulillah dgn izinNya kita diber kesempatan sekali lg utk menyambut tahun baru....semoga dgn kedatangan tahun baru ni akan membawa kebahagian,kesihatan dan sejahteraan yg lebih sempurna dari tahun sebelumnya...aminnnn.......
ni first entry utk thn baru.....org len dh basi sana cni dok mengapam gula melaka tuh aku baru berkesempatan utk try...alhamdulillah menjadik u...hehehe...kembang mekar setaman gituwww....aku wat dlm 3 acuan berbesa...saje terajin konon.....2 acuan kembang sekembang kembangnya tp utk acuan lompang tuh xmo lak dia nk kembang....dia menyengep cam bangunan tak sudah.....hahaha...xtau ler nape hat dia kelat skit.....ada la yg xkena tuh....apapon betul la ramai yg dh mencuba cakap apam ni mmg sodapppppp....gebus n lembut....bila mkn tu rasa cam cair dlm mulut gituw.....ank2 smpi xsempat2 tunggu sejuk.....kakak siap cakap..."sedapnya kuih ni ibu"....hehehe...lega n puas ati bila ank2 suka.....resipi kt bawah ek...pada tuan punya resipi...mintak izin masukkan resipinya kt cni ye....


 yg kecil molek....kembang gak....
haaa....yg nie le yg mcm bangunan xsiap tu....condong je xmo nk sengeh cam yg len

APAM MEKAR GULA MELAKA

Bahan2
125 g gula (agak manis bg haku)
125 g gula melaka (potong kecil2)
150 ml air
250 g tepung gandum
1/2 sudu teh soda bikarbonat
1/2 sudu teh yis segera (bancuh dgn skit air suam)
1 biji telur
100 ml minyak masak

Cara2
Sediakan acuan dan panaskan kukusan.masak air bersama gula dan gula melaka sehingga cair,tapis dan sejukkan.Ayak tepung kedalam bekas berisi air gula yg telah disejukkan tadi dan gaul sebati.Masukkan soda bikarbonat,yis dan telur dan kacau sebati.Tuang minyak sedikit demi sedikit kacau rata.Tuang ke dalam acuan yg disukai dan kukus selama 15 minit atau sehingga masak.

No comments:

Post a Comment