Saturday, December 04, 2010

Kek Sarang Lebah

Salam.....
adui...penin2....smlm tgk brita...gula naik lagi...minyak pon sama...
sethn bopa kali la harga brg2 keperluan nak naik....janji dulu ckp xakan ada kenaikkan utk harga minyak dan gula utk thn 2010..tup2 dekat2 nk abis thn 2010 nek lg.....
naik ja harga brg2 ni bermakna semua harga brg akan naik...kos sara idup naik...harga brg makanan naik
kos pengakutan naik...pendek kata semua naik la...kek gak yg kadang naik kadang turun....muahahaha
sabor je la...nak wat camne dah....semua ditangan kerajaan.....
sampai disini dulu luahan hati....huhuhuh....suka xsuka kena trima saja.....
ok lah xmo penin2 bab2 yg mmg xdpt nk disettlekan...jom kita cita bab menu baru nih.....hehehe
Tu dia sekian lamanya rini br dapat publish menu terkini....
hahah...panan2..br wat semalam....hehe...panas ke....
percubaan kali kedua wat kek nih....
alhamdulillah menjadi gak sarangnya...siap berlobang beso2 gituw....hehehe
tp wt kali ni xselembut pertime wat...saipa xtau lah...rs maintain sodap...kui2...puji sendirk nmpk...
kali ni jd agak liat cam mkn span daaa....adui xmau mana silap
tp liat2 pong abih gak...hero kecit tu la paling byk mkn....
pernah publish dulu...resipi amik kt dapoq Mat Gebu...
xpe la oleh kerana rajin aku masukkan sekali lg resipinya
(w'pon cuma CnP je....hahahha)
En Mat saya mintak izin ek untuk tayang resipi tu kt cini
Trima Kasih...



BAHAN-BAHANNYA :-)

110 gram gula pasir
120 ml air
30 gram mentega
3 biji telur gred "A"
80 gram susu pekat manis
90 gram tepung gandum*
1 1/4 camca teh soda bikarbonat*(*gaul rata dan ayak)

CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin berukuran 7 x7 x 3 inci dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas minyak (mat gebu guna acuan berlubang tengah jenis buatan silicone). Masak gula pasir hingga menjadi gula hangus, guna api sederhana. Perlahan2 tuangkan air tadi..berhati2 sebab gula akan memercik. Kacau rata dan masukkan mentega, biar mentega larut. Sejukkan.
Putar telur hingga berbuih. masukkan susu pekat manis dan putar hingga sebati. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Putar rata, tuang gula hangus tadi dam gaul rata. Perap adunan tadi 2-3 jam..Bakar selama 50 minit hingga 1 jam, bergantung pada oven masing2. Uji kek dengan mencucuk lidi sate, bila keluar bersih, tanda kek telah masak. Keluar dan dari acuan dan biar sejuk sebelum dipotong...

No comments:

Post a Comment