Monday, December 13, 2010

My First Cream Puff

Salam ari Isnin......ari yg malas bg yg bekoje...hehehe
diluar masih ujan...gelap je cuaca cam dh nk mlm padahal br jam 2ptg....
cuaca2 cam gini yg mengundang bahaya nih.....
bahaya sbb mulut xbrenti nk mamam....mauahahahaha....
dlm pale dok pikir resipi apa nk try kali nih....asik mkn...mkn dan mkn.....
ni merupakan pes time aku try resipi nih....resipi dh lama print tp dok peram dan peram...
bkn setakat msk dah busuk dh pon....baru kali ni aku berjaya merajinkan diriku ini
tu pon lepas mkn cream puff yg my sis bg ritu.....sedap rupanya cream puff nih...hehe
En hubby pon kata sedap....tu yg semangat nk wat gak tuh.....
lgpon ptg tu En hubby ckp nk ajak blk kg so ada gak la buah tangan untuk mertua nnt....
punya la semangat menekan cream puff nih smpi xterpikir akan berlobang kt bhgn bawah.....
hahahaha...kalut sgt tu lew jdnya.....dh berlobang cam gitu camna nk boh kastad kan...apa arrrr...
last2 yg berlobang tu...aku isi kastas n ngappppp...isi lagi n ngapppp terus.....sonang cite...
ada gak la lam 4 5 biji yg berlobang2....hahaha...sib baik bkn semua...kalo tidak haru jdnya.....
resipi amik kt umah hana jepon tuh....sedap...xkuat bau telur....
hana mntk izin sy CnP je resipi kt cni ek...tq

 panas dr oven......mcm2 rupa ada.....
kodokut kastad punya stail....heheh
Bahan-bahan

Untuk Puff
65g tepung gandum
60g butter
120ml air
2/3 sk garam
2 biji telur
esen

Untuk Chocolate Custard
source asal Honey myr
1 sudu besar tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
1 biji telur L
1 sudu besar butter
11/2 sudu besar serbuk koko+ 1sb air panas - bancuh
200ml susu segar

Cara-cara
Panaskan oven suhu 200 selama 15min.

Untuk membuat custard - Campurkan semua bhn kecuali pes koko ke dalam periuk. Tenggekkan atas api kecil. Bila hampir pekat masukkan pes koko dan kacau lagi hingga pekat. Angkat dan biarkan sejuk.

Untuk membuat puff - Masak air dan garam hingga mendidih. Masukkan pula butter. Bila butter cair, masukkan tepung. Kacau sebati. Alihkan dari api dan kacau lagi hingga menjadi seketul doh. Sejukkan.

Masukkan doh puff ke dalam mixer, pecahkan telur dan masukkan juga esen. Putar sehingga kembang.
Masukkan adunan ke dalam piping bag dan paipkan ke atas loyang yang telah di gris dengan butter atau pon beralaskan oven paper. Jarakkan setiap 3-4cm. Bakar suhu 200 selama 15min. Kemudian turunkan suhu 160 lagi 13min. Sejukkan di atas redai.
Belah bahagian tengah puff tak putus, kemudian masukkn inti chocolate custard td.
Hias dengan menaburkan gula aising. Siap dihidang.

No comments:

Post a Comment