Friday, July 23, 2010

Ikan Goreng Dlm Sos Daun Limau Purut

Resipi ni resipi tertunggak sebenornya...buat minggu lepaih g tp dok nak2 update blog tp xjadi2...
asal nk update je ada ja urursan len yg nk kena dibereskan dolu...
resipi ni hasil jln2 cari mkn kt blog Nor Ganu nun...
makasih akak kongsi resipi yg mabeless nih.
betul la akak ckp resipi nih mmg sodap bangetttt....menyengat gituuuu
oleh kerana kesedapan tahap gaban...(ikut tekak haku ler...)
masak lauk nih utk menu mkn mlm....
esok pg buat lg ooo..utk lunch lak...haduiii..xpuas mkn sekali....
kakak pon suka w'pon agak pedas...mungkin rsnya yg ada masam,masin,manis...mmg berbaloi2 gitu...
Kak Nor...mintak izin utk CnP resipi akak ni kt cni yeee..makasih sekali lg akak...
mn tau ada yg tingin nk mencuba nnt...
jommm....tgk resipinya kt bawah....

IKAN GORENG DLM SOS DAUN LIMAU PURUT
BAHAN2
2 ekor ikan bawal ~ k.nor guna ikan talapia
1/4 cawan tepung serbaguna
2 helai daun limau purut ~ hiris halus dan digoreng garing, toskan
minyak utk menggoreng

Bersihkan ikan dan keringkan.
Salut dgn tepung(kering) dan goreng hingga keemasan.
Hidang atas pinggan dan tuangkan sos daun limau purut keatasnya.
Taburkan daun limau purut yg dah digoreng atas ikan tadi.
 
Utk Sos :

5 ulas bawang putih ~ dicincang
3 ulas bawang merah ~ dicincang
5 bj cili padi hijau ~ diicincang
5 bj cili padi merah ~ dicincang
3 helai daun limau purut ~ dihiris halus
3 sudu besar sos tiram
1/4 cawan cuka

3 sudu besar sos ikan
2 - 3 sudu besar gula
garam secukup rasa
1/2 cawan stok ayam ~ k.nor guna air biasa dan 1/2 kiub stok ayam
1 sudu kecil tepung jagung ~ bancuh dgn sedikit air
minyak
 
CARA2
Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan cili hingga wangi.

Masukkan kesemua bahan2 lain kecuali bancuhan tepung jagung.
Masak hingga mendidih.Masukkan bancuhan tepung jagung dan biarkan sehingga sos menjadi sedikit pekat.

Tuangkan atas ikan dan tabur dgn daun limau purut yg dah digoreng

No comments:

Post a Comment