Sunday, December 13, 2009

Bun Pandan Berkaya

tara...ni la hero aku..masak jer roti tuh..dia la org pertama rasmi...tgk tu berpeluh2 main terus mkn....jemput mkn ye aunty2 sume...
amacam..gebus tak?...he3...

salam semua....
kali nih kite nk tayang roti...
projek ptg sabtu..wat minum petang disamping stock utk my hero...
dia dok ghumah cari mkn jer...(xcaya tgk gambar )
actually da byk kali aku try wat roti,tp xpenah menjadi n segebus org lain wat..
tu yg malu lak nk tayang kt blog
tp kali nih roti aku betul2 menjadi...gebuss n mulusss..wahahahha...
aku cam xcaya lak aku dpt wat roti segebus tuh...
same lak tuh cam yg aku slalu beli kt tesco...(riak tol dak nih)
berbaloi2 aku uli bagai nk rak...tp xdak rupe pandan lak plak roti haku nih...
punya teruja dok nguli smpi lupa nk masukkan skit pewarna ijo
tu yg nmpk pucat jer roti aku ni...
resipi asal dr Mat Gebu tp aku cilok dr umah kak ummi kuantan.
resipi minta izin CnP ye En Mat / K.Ummi

Bahan-bahan:-
350 g tepung roti (high protein flour) (*akak tambah sikit lg dlm. 15gm)
200 ml air sejuk (dari peti sejuk)
50 g gula halus
1/2 camca teh garam halus
3 camca teh instant yeast
1 camca teh bread improver
20 g serbuk santan
1 camca besar susu tepung
1 biji telur kecil (mat guna telur biasa, kacau sedikit dan timbang 40g)
30 g mentega
1 camca teh pandan paste
Bahan hias:
Kelapa kering secukupnya
Seri kaya secukupnya

Cara-cara:-
UNTUK DOH :
Satukan semua bahan2 diatas kecuali mentega dan bahan hias ke dalam mangkuk adunan. Gunakan hook dan putar pada kelajuan sederhana hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus memutar hingga mendapat doh yang kenyal dan elastik (doh memang agak lembut). Tutup dengan plastik cling dan biarkan 1 jam.

KAEDAH LAIN :
Masukkan semua bahan2 diatas kecuali bahan hias ke dalam Bread Maker dan pilih setting untuk doh, tekan "on" dan tunggu hingga siap...

LANGKAH SETERUSNYA:-
Tumbuk2 doh untuk membuang udara.
Bahagikan kan doh kepada 16 bahagian yang sama besar.
Bulat2kan doh dan susun dalam loyang (mat guna loyang bersaiz 11 x 11 x 2 inci). Tutup dengan kitchen towel bersih dan biar naik selama 45 minit - 1 jam.
Spray sedikit air atas permukaan roti, tabur kelapa kering dan paipkan serikaya.
(masukkan seri kaya dalam plastik bersih, dan gunting sedikit muncungnya)
atas roti tadi...ikut lah style memasing yeaa...
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180C selama 20 - 25 minit
(mat bakar 30 minit)...Bila masak, keluar dari tin dan sejukkan sepenuhnya atas jaringan....Lepas tu boleh lah makan. Air kopi/teh jgn lupa yeaa...





No comments:

Post a Comment