Thursday, December 03, 2009

Pizza Sate Daging


Selamat pagiii....
Ngeeengeee....jeng2...kite nk tayang pizza nih...
nyum2...cedap wooo....sape nk????
nnt amik sorang skit yer....
cik fieza (adk kesayangan aku )...akak bg nih kat ko..amik ye...
jgn ler malu2 miauw....
ni kes nk abisskan daging korban sebenornye...
xde idea nk masak apa daging tu...so aku korbankanlah menjadi Sate Pizza..
waalllahhh....mmg beh..mengancam dan terancam gitu...
resipi sate aku teropong jauh kat jopun nun...
tq Hana..resipi yg mebelesss....he3...
hana kite CnP resipi sate nih ye....
utk pizza lak aku ngendap2 kat dapoq akak kesayangan aku K.Dayang Jack
(kak dayang syg ke idak kt aku hape aku kesah janji aku syg dia...bleh ye akak?..)
resipi adik CnP jer ye....makasih ye akak...
Bahan-bahan

1 kilo daging kambing/lembu/ayam - cuci dan tos, dipotong nipis dan kecil.
150 g gula pasir
100 g gula merah
100 g madu,
2 sk garam
Bahan berikut hendaklah dikisar tapi jgn terlalu halus :-
3 sb ketumbar biji - sangar
2 sk jintan halus - sangar
1 sb lada sulah biji
6 ulas bawang putih
hana tambah bwg merah
1/2 jari halia
2 hiris lengkuas
4 batang serai - hiris
1/2 jari kunyit hidup Cara-cara
Gaulkan bahan2 kisar pd daging@ayam bersama gula,garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau boleh disimpan dlm petisejuk semalaman.*hana perap semalaman.
Cucuk2kan ngan lidi sate dan bakarlah cam biasa.
Hidangkan dgn kuah kacang,timun,ketupat dan bawang.
Pizza base : Large size

2 cawan tepung gandum
2 sk yis segera (sebaik2nya yis mauripan)
2 sb susu tepung
157 ml air suam (39C....suhu org demam panas)
1 sb gula halus
1/2 sk garam
1/2 sb bread softener
1 sb olive oil
Cara-cara :
Rendam yis bersama air suam selama 10 minit. (Yis yang baik akan mengeluarkan buih)
Dalam mangkuk/bekas berasingan, campurkan kesemua bahan yang selebihnya dan gaul/ramas dgn hanya menggunakan jari. Kemudian, buatkan lubang di tengah-tengahnya dan tuangkan yis tadi perlahan-lahan. Uli sehingga menjadi doh yang elastik (tidak perlu tambah tepung sb sukatannya dah betul kalau guna cawan/sudu metrik...hehe...). Teruskan menguli lebih kurang 15 minit. Simpan doh di dlm satu bekas yg agak besar dan tutup kemas dgn kain lembab.
Rehatkan doh selama 45-50 minit. Panaskan oven pada suhu 180C. Sediakan acuan/loyang/pan pizza. Lengserkan sedikit dgn minyak zaitun. Keluarkan doh dari bekasnya. Tumbuk2kan sedikit utk keluarkan angin. Kemudian letakkan doh di dlm pan dengan hanya menekan dgn telapak tangan sahaja. Tidak perlu dicanai. Ratakan doh sehingga padat.Cucuk permukaan doh dgn garpu dan sapukan dgn minyak zaitun di tepi2 doh dgn berus pastri(supaya ia akan kelihatan cantik dan berkilat setelah masak). Akhir sekali ratakan dgn sos tomato/cili, mayonis dan bahan2 topping yg lain kecuali keju parut dan oregano. Bakar selama 20 minit. 5 minit terakhir, keluarkan pizza dari oven. Taburkan keju parut dan oregano. Bakar sehingga perang

No comments:

Post a Comment