Tuesday, December 08, 2009

Kek Buah Berkeju

Sememeh jer haku potong



Nampak tak merekah kat atas tuh?



Salam Pagi Selasa...
Kek ni menjadik gara2 kak Ummi Kuantan la yg tayang kek dia
pas dia geledah dapoq lama En Mat kita dia jumpa resipi kek tuh
aku nengok kek Kak Ummi cam "geram"jer...semangat berkobar2 nk try gak
itu yg akhirnya aku telah memberjayakan diri utk mendpt hasil spt yg korang tgk lam gambar tuh. tp dlm ati sebenarnya takut gak nk try..tau nape???....
tgn aku nih ha....tiap kali wat kek yg guna cheese selalunya xmenjadi..
kt mn xkena aku pon xpaham...tgn aku ngan cheese mmg xngam....
tensen tol la..padahal itu yg sodap...hampess2...
utk kek nih aku tawakal saja..jadik aku makan xjadik nasib ler...
Alhamdulillah akhirnya jadik gak walopon xsecantik org lain
(merekah la plak kek haku....)
ade 2 versi kek ni tau..oleh kerna loyang aku "terbeso" sgt smpi tak muat lak 1 adunan tuh
sib baik ade cup..so yg belen tuh jadik cup cake ler...
apapon resipi En Mat kita nih mmg mabeless lah..caya la n tq sifu...
kek yg mmg sodap sgt...
nt sape nk amik ler merasa sorang skit ye....
resipi kite CnP ye En Mat....
Bahan-Bahan:-
240 g tepung gandum*
1 1/2 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan ayak)
250 g gula halus
250 g mentega
230 g cream cheese
4 biji telur gred A (berat kurang lebih 60 g sebiji)
1 1/2 camca teh esen vanilla
140 g tepung gandum* (yang berasingan dari tepung di atas ya..)
300 g buah2an campuran (mix fruit)*
50 g kacang walnut, cincang kasar*(*disatukan dan gaul hingga rata) - xletak pon..

Cara-Cara:-
Panaskan oven pada suhu 170C. Lenser tin berukuran ( 10 x 10 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan
Dalam mixing bowl, satukan mentega dan cream cheese, pukul hingga rata.
Masukkan gula dan esen vanilla. Pukul hingga putih.
Masukkan telur satu persatu sambil terus memukul hingga kembang dan gebu.
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis.
Akhir sekali masukkan buah2an yg telah digaul dengan tepung, hingga habis. Gaul rata.
Tuang adunan ke dalam tin kek dan ratakan.
Bakar 50 - 55 minit.
(*Periksa dengan kaedah mencucuk lidi satu ke bahagian tengah kek dan jika keluar bersih, bermakna kek telah masak).
Keluarkan kek dan sejukkan 10 minit sebelum diterbalikkan ke atas jaringan. Sejukkan kek sepenuhnya sebelum dipotong...









2 comments:

  1. wahhhh......makin manyak resepi neh....tahniah2..akhirnya kak anna berjaya

    ReplyDelete
  2. tima kasih2...dh reti mcm2 ler yg nk mboh lam nih...lgpon sblm2 nih mmg dok slalu try mcm resipi..cume xdak tmpt nk tanyang..he3..tq sudi singgah selalu...

    ReplyDelete