panaz dari oven...
menjadik n gebusss..i likeeee...........
potongan yg sememeh jerk...tensen....
Cara-cara:-
Utk adunan B:
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
potongan yg sememeh jerk...tensen....
Salam semua...dh pon masuk bulan mei ye kita....
bln depan bln cukup umo...hehehe...
bertambah lah lg 1 angka.....
kali ni nk cite pasal cis kek nih...percubaan pertama yg "lulus"...
dok tak sedap ati gak mase proses nk membaking ni,
pasal tangan haku nih xbopa kenan ngan cis nih...risau ler..
takut2 kek xnaik nnt....tp tawakal la sbb tingin lama sgt dh nk makan....
dan akhirnya...alhamdulillah kek ni naik dgn jayanya..
menjadi gitu...fuhhh..lega aih..kalo tidak rogi cis mahai2 kek xmenjadi....
resipi nih lama sgt dh print simpan kt umah..
tiap2 minggu dok pegang,belek...pegang,belek...dok piki nk wat ke x...
tp mlm tu nekad gak nk try walau apapon jadi...
resipi aku usha kt umah kak ummi nun....
diantara sifu2 pojaan hatiku..hehehe
jom tgk resipi dia..kak ummi xtau bopa kali dh buat kek nih..
tp aku br pes time..xpe la..janji menjadi....
tq kak...resipi yg mmg walllahhh.....
Bahan-bahan ( 8-inci )
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon
250g cream cheese
50g butter
100 ml susu segar (fresh milk)
6 biji kuning telur
1 sdb jus lemon
1/4 sdk garam
60g tepung kek / tepung superfine
20g tepung jagung (cornflour/cornstarch) Bahan B:
140g gula (granulated sugar)
6 biji putih telur
3/4 sdk jus lemon
Cara-cara:-
Utk adunan A:
Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
Cairkan cream cheese, butter & susu dgn teknik double boiler.
Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese tu td.
Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Kemudian, campurkan ke dlm adunan c/chs td dgn tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dlm adunan cream cheese & gaul hgga sebati (gaul guna senduk kayu sj).
Utk adunan B:
Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama jus lemon, sampai berbuih2 (foamy).
Lepas tu, tmbhkan gula & pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
(*akak pukul lebihkurang 7-8 minit)
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu tu & kacau sampai sebati.
Sediakan tin/bekas kek yg bulat berukuran 8 inci, yg digriskan bwhnye & tepi tu salut dgn kertas baking. Tuang adunan kek dlm tin kek.
Bakar kek dlm kira-kira sejam, dgn cara au bain-marie (waterbath), pd 160 degrees C / 325 degrees F.
#Pd sesapa yg kurang pasti waterbath tu cmner, buatnye simpel jer. Lepas letak adunan dlm dlm tin kek, balut bwh hgga separuh tinggi tin kek dgn aluminunium foil (ni double protection agar air x masuk esp. springfoam pan, saya x konfiden tu yg wat gitu hehe, kalo xmo buat ok je tp advisable balut). Then, letak tin kek tu atas dulang pembakar, pastu tuang air panas atas dulang pembakar, preferably ½ tinggi tin kek tu, lepas tu letak ler dlm oven then bakar ler, tu aje).
No comments:
Post a Comment