Assalammualaikum......salam jumaat yg mulia...hari yg mendung n ujan sekali sekala....
n3 pertama utk bulan April 2011.
ni menu lunch kitaorg rini.selain msk ayam ni haku buat kangkung tumis bilis jer n kerabu mangga...perghhh...mkn2 time cuaca cengini mmg menambat selera...tu yg jadi payah nk bangun dr kosi...hehehe....Kali pertama try masakan ni,hasilnya amat2 lah memuaskan dan sedappppp sgt2...
nk buat pon mudah je,bhn2 pon mmg sedia ada kt umh.
mmg sempoi lah ayam ni...kena btoi ngan tekak ku tp kalo bg kat En Hubby sekadar pandang je le dia
tmbh2 resipi ni manis lg la dia xlayan...jd baik haku balun je cukup2 ngan ank2 kan....hahaha
tu mana la xbolat diriku ini....hehehe......
jom layan resipi yg di usha dari umh Kak DJ...akak saya tempek resipi kt sini ek...tq
STICKY CARAMEL CHICKEN
resipi asal : MutiaraAzura MyResipi
sumber: Dayang Jack
BAHAN-BAHANNYA :-)
12 keping kepak ayam (kalau besar kerat dua), cuci bersih dan toskan (aku guna mcm2 bhgn..hehe)
2 camca besar minyak masak
3 ulas bawang putih, dititik dengan kulit2nya, tak payah kupas
1 camca besar cincangan halia
1 camca besar sos ikan (guna kiub ayam sama cam kak DJ)
1 camca besar kicap (guna kicap pekat sama gak cam kak DJ)
1 camca besar sos cili 7 - 8 camca besar madu
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang putih, halia dan kepak ayam, gaul rata dan masak dengan api sederhana selama 5 - 6 minit.
Masukkan semua sos dan madu, kacau sekejap dan tutup kuali. Kacau sekali sekala hingga kepak ayam kelihatan bersalut, masak kurang lebih 15 minit. Biar hingga pekat dan warnanya bertukar perang keemasan. Angkat dan hidangkan...
yang ni kerabu mangga,beli2 mangga tgk dh nk masak pon...xpe la dh tingin sgt nk makan kerabu ni so buat je lah....kureng la ranggupnya n agak berair skit...xkesah le janji dpt mkn....nnt la bila2 blk perak umh MIL aku ku balun mangga muda di pokok sekeliling umh ituw...tungguuuu.....
layan je la yg ni dulu ek.....kt bawah ni resipi versi aku la....lain org lain caranya...
jom tgk apa bahan2 yg aku guna
Bahan2:
3 biji mangga muda
l labu bawang besar-hiris nipis
3 biji cili api-potong kecil
sedikit bunga kantan-hiris nipis
sedikit udang kering *
sedikit ikan bilis * (digoreng n ditumbuk kasar)
1 biji limau kasturi-ambil jus nya
sedikit lobak merah-diparut
garam n gula secukup rasa
Cara2:
Mangga dikupas dan dicuci bersih kemudian diparut atau pon dicincang.
Campurkan semua sekali bahan2 diatas,perasakan dgn garam dan gula.
siap utk dibalun......hehe
No comments:
Post a Comment