Salam.....
jemput minum petang ngan menu terbaru kita nih...
kek ni wat masa cuti hujung minggu lps...
edisi terlewat, kek tu dh licin dah pon...
resipi ni aku nengok kt dapoq Mat Gebu...trigin lak rasa nk try..
usha dapoq kak DJ ade gak kek ni so aku nk joint gak la hehehe....
usha dapoq kak DJ ade gak kek ni so aku nk joint gak la hehehe....
tp lebah kt aku ni xbopa pandai bersarang ler...
tk byk lobang2 yg terhasil..
tak ler secantik sarang lebah kak DJ...
apapon rupenya aku ttp nk tayang gak...
tanda aku dh penah try resipi nih...
resipi aku CnP dari umah En Mat ye...
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan gula pasir
1 cawan air panas
2 camca besar mentega
1 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum*
2 camca teh soda bicarbonata*(*digaul dan diayak)
4 biji telur
1/2 camca teh esen vanilla
CARA MEMBUATNYA :-)
Masukkan gula pasir dalam periuk,
Masukkan gula pasir dalam periuk,
masak hingga gula cair dan menjadi perang,
tuang air panas sedikit demi sedikit hingga habis,
kacau rata (berhati2, sebab masa tuang air,
gula tadi akan memercik).
Masukkan mentega, kacau hingga cair dan sejukkan.
Putar telur hingga kembang dan pekat,
Putar telur hingga kembang dan pekat,
masukkan susu pekat manis, kacau rata.
Masukkan tepung, kacau rata dan
akhir sekali masukkan no. 1 dan juga esen vanilla.
Gaul rata dan perap adunan 2 - 3 jam.
Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin
Tuang dalam tin yang telah dilenser dengan mentega dan alas dasar tin
(mat guna tin 8 x 6 x 3 inci) dengan aluminium foil,
lenser juga aluminium tadi,
bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga masak, bergantung pada oven masing. Sejukkan sebelum dipotong...
manyak ke lebah kak anna bela...???hehehe
ReplyDeleteada la....setakat nk mkn madu kira xyah beli la...muahahahha....
ReplyDelete