Monday, January 25, 2010

Pulut Serunding Kelapa

ni versi bola2....blasah jer la ikut suka ati....
ni apa punya versi pon tarak tau la....

Taraaaaa.....
lepas dah ngidam aku yg tahap nazak nk mkn benda alah nih...
mula2 aku tanya kak DJ kalo2 dia ada resipi serunding kelapa ni
then dia ada bg info soh godeh dapoq lama dia...
godeh2 punya godeh jumpa lak resipi ni kt dapoq mat gebu
nmpk cam sodap yo...try la dulu...
uii..rupa2nya sodap giler resipi mat gebu tu (xpenah wat hehehe...teruja la skit)
mmg puas la aku mkn pulut + serunding kelapa ni smlm...
sambil2 lepak ari cuti...keja mkn je la...
apa2 pon jom layan pulut aku tuh ye...
resipi aku CnP Mat punya ye....

BAHAN SERUNDING :-)
1 1/2 kelapa parut, pilih yang kulit basah
1 batang serai, hiris halus*
2 ulas bawang putih*
5 biji bawang merah*
1/2 inci lengkuas*
2 biji cili merah*
3/4 camca besar ketumbar
*1/2 camca teh jintan halus
*1/2 camca teh jintan kasar
*1 camca besar udang kering, rendam 10 minit dan toskan*
2 camca besar gula pasir*(*dikisar halus)
Garam secukup rasa (agak2 dalam 1/2 camca teh)
CARA MEMBUATNYA :-)
UNTUK SERUNDING :-

Tumis bahan2 kisar hingga harum,
masukkan garam dan juga kelapa parut, gaul rata.
Kecilkan api dan masak sambil dikacau selalu hingga serunding berderai tetapi tidak kering. Angkat dan sejukkan.

UNTUK PULUT :-
Panaskan kukusan, masukkan pulut dalam bekas dan tuang santan cair sehingga separas pulut. Masukkan garam dan gaul rata. Letak daun pandan dan kukus 20,
gaul pulut dan kukus lagi 5 minit. Angkat dan sejukkan.

UNTUK PULUT SERUNDING :-
Sarung tangan dengan plastik bersih, ambil sedikit pulut dan kepalkan.
Golek dengan serunding sehingga membaluti pulut. Boleh dihidangkan.








No comments:

Post a Comment