Malam tp pas siap sume keje2 wajib...aku start ler membaking...
dh 2 3 ari tingin sgt nk mkn kek coklat....
tp asik cbuk memanjang..lg pon letih skit la sejak kakak start sekolah nih...
pg2 7.30 dh kuar dr umah hantar adik p umah bb sitter
kalo dulu 8 lebih br gerak dr umah....pastu hantaq kakak p tadika lak
class dia start kul 8...pastu kul 12 nk p amik dia lak...tghari kuar masuk town paham jer la...
Sg Petani ni jem dia leh tahan gak ler....
smlm w'pon letih tp kugagahkan diri wat kek nih...teringin tahap gaban dh....
resipi aku teropong kt umah lama Mat Gebu....
kek ni mmg sedap,gebus n basah2 skit w'pon kek ni dibakar....
tp kek aku jd nipis skit coz aku terguna loyang beso....
adunan utk kek nih skit jer pon..tu yg jadi camni...
adunan utk kek nih skit jer pon..tu yg jadi camni...
tak kesah ler..janji sodap gitu...
xpuas mkn seketul..amik lg satu...
lagi satu...lagi n lagi....hehehe...
resipi aku CnP kt cni...
Kek Coklat Moist
BAHAN-BAHANNYA :-)
BAHAN-BAHANNYA :-)
1 cawan tepung kek/tepung gandum
*1 camca teh serbuk penaik*(*digaul dan diayak 3 kali)
1 cawan gula halus (castor sugar)
2 biji telur gred A
125 g mentega
1 camca teh esen vanilla
1/2 cawan serbuk koko
*1/2 camca teh nescafe
*1/4 cawan gula halus
*1/2 cawan air panas
*1/4 cawan susu cair*
(*disatukan hingga menjadi pes coklat)
BAHAN COKLAT GANACHE :-)
100 g coklat masakkan50 ml UHT Whipping Cream (boleg ganti dengan susu 100 ml susu cair)1 camca teh mentega - xbuat pon....
CARA MEMBUATNYA :-)
Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih.
Panaskan oven pada suhu 175C. Lenser tin berukuran ( 5 x 8 x 3 ) inci dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak. Ketepikan.
Pukul mentega dan gula halus hingga putih.
Masukkan esen vanilla dan telur satu persatu sambil terus memutar hingga adunan kembang dan gula hancur.
Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis.
Perlahankan speed, masukkan tepung berelang seli dengan pes coklat hingga habis.
Gaul hingga rata dan sebati.
Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit.
Tuang adunan tadi dalam tin. Bakar dalam oven selama 45 - 50 minit.
Sejukkan sebelum dihias dengan chocolate ganache jika suka...
UNTUK GANACHE:-
Satukan coklat dan UHT Whipping Cream dalam mangkuk tahan panas. Cairkan secara double-boiler, bila semua larut, matikan api dan masukkan mentega dan gaul rata. Biarkan suam dan boleh tuang atas kek coklat tadi
kak anna..mn ganachenya..x nampak pong
ReplyDeletesowy..km xboh la..xdan + maless ler...
ReplyDeletekek tu masak pon dh lewat sgt..ngatuk daaaa....muahahaha...