hai..susah la nk ckp...asal tgk apa yg Kak DJ masak..
tangan aku pon gatai sama nk try...payah2...
tgk gambaq ayam ni kt blog Kak DJ nmpk sesgt le menyelerakan
jd tak salah kan kalo pon wat sama,nk gak tau apa rasanya.
so...pg2 smlm aku heret le hero n heroin aku tu g pasar ( Mr Hubby kena keja lak )
tapi kan...sape2 yg xtahan pedas kena pandai2 ler adjust resipi ni...
mmg berapi pedasnya....berpeluh gak la mkn cam Kak DJ cakap..he3...
tp ropa masakan aku tak ler secantik akak aku tuh...
apa2 pon layan je la gambo yg besa2 nih...
resipi aku CnP jer dr kak DJ punya....
Bahan2nya :~
1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong sederhana (digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam)
10 tangkai cili kering * ~ dididihkan bersama air dan garam terlebih dahulu (adjust kuantiti)
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 cm lengkuas * (i added)
1 cm halia *
1 biji bawang besar *
3-4 batang serai *
2 cm kunyit hidup *
8 tangkai cili padi *
200ml santan pekat
2 asam keping
air ~ ikut suka
daun limau purut (optional)
garam secukup rasa
minyak masak
1 ekor ayam ~ dibersihkan dan dipotong sederhana (digaul bersama sedikit serbuk kunyit dan garam)
10 tangkai cili kering * ~ dididihkan bersama air dan garam terlebih dahulu (adjust kuantiti)
5 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 cm lengkuas * (i added)
1 cm halia *
1 biji bawang besar *
3-4 batang serai *
2 cm kunyit hidup *
8 tangkai cili padi *
200ml santan pekat
2 asam keping
air ~ ikut suka
daun limau purut (optional)
garam secukup rasa
minyak masak
Cara-cara memasaknya :~
Kisar bersama bahan2 bertanda *.
Panaskan minyak dlm kuali. Gorengkan ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Kurangkan minyak, tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak. Kacau selalu.
Tambahkan air dan garam. Biarkan mendidih.
Masukkan santan dan asam keping... kacau dan biarkan mendidih lagi.
Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutupkan kuali dan biarkan seketika, taburkan daun limau purut.
Kacau sekali lagi dan padamkan api.
Sedia dihidang!
Kisar bersama bahan2 bertanda *.
Panaskan minyak dlm kuali. Gorengkan ayam yang telah diperap bersama serbuk kunyit dan garam tadi hingga masak. Angkat dan ketepikan.
Kurangkan minyak, tumis bahan2 kisar hingga pecah minyak. Kacau selalu.
Tambahkan air dan garam. Biarkan mendidih.
Masukkan santan dan asam keping... kacau dan biarkan mendidih lagi.
Masukkan ayam dan gaul sebati. Tutupkan kuali dan biarkan seketika, taburkan daun limau purut.
Kacau sekali lagi dan padamkan api.
Sedia dihidang!
No comments:
Post a Comment