bahan-bahan :
Untuk topping :
7 -8 ekor udang basah (dibuang kulit kecuali bahagian ekor)
1 biji putih telur
tepung goreng kentucky
Cara-cara :
Celupkan udang dgn telur dan salutkan dgn tepung tadi dan goreng sehingga masak. Ketepikan.Untuk Sos Keju :* 1 1/2 cawan susu segar* 1 sb mentega* 1 sb tepung gandum + 1 sb tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)* 125 gm cream cheese* sedikit lada sulah* garamCara-cara : Cairkan mentega di dlm periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju/keju parut. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah dan garam. Kacau lagi hingga pekat.
Lain2 bahan2 topping :
crabstick
sos tomato
mayonis
oregano
capsicum (didadukan)
tomato(didadukan)
Doh Pizza : Boleh juga Klik Di Sini untuk versi lain.
2 cawan tepung roti
2 sk yis mauripan
90 ml air suam
70 ml susu segar suam
1 sk garam halus
2 sb gula
1 sb marjerin
1 sb susu tepung
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan(kecuali susu segar dan air) di atas ke dlm satu bekas besar dan gaulkan rata2. Kemudian tuangkan susu segar dan air. Uli sehingga menjadi doh yang elastik. Kemudian rehatkan doh(tutup dgn kain lembab) selama 1 jam. Panaskan oven pd suhu 180C. Sesudah itu, tumbuk2 sedikit doh tadi dan canaikan mengikut saiz dulang yg digunakan. Sapukan sedikit minyak zaitun/minyak masak pd dulang tersebut dan letakkan doh tadi di dlmnya. Ratakan. Cucuk2 sedikit dgn garfu. Bakar selama 5 minit. Keluarkan.untuk menyusun topping : Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti udang, crabstick dan bahan2 lain. Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan oregano. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.
teliuk akak tgk piza tu..ade lg ker??? bak sepotong!!..hehe. tq so much krn maria x jemu2 cube resepi akak..Alhamdulillah...mr hubby suke....hehe...tq...mmmuah!! :)
ReplyDeletebleh akak,tp tak ler cantik cam akak punya..tp peduli apa jajni sodapppp....resipi akak selalu mengancam jiwa n raga tu yg asik nk mencuba je...apapon resipi akak mmg beh2..syg akak...
ReplyDelete