Salam isnin semua....
ni saje nk boh n3 yg telah tertunggak sekian lamanya....
hehehe..walaupon dh basi pon tp ttp nk boh gak
pasal...mende nih jarang2 ade lam blog tau...
nk tau ape mende tuh...hehe...
ni dia....gulai batang pisang....
gulai nih kalo bkn org utara mesti tertanya2...
eh2..batang pisang leh makan ke?...
ni dari pengalaman kwn2 kt KL nun...depa2 nun heran batang pisang leh mkn...
hehehe..gulai nih menjadi hidangan wajib utk org2 utara setiap kali ada kenduri kendara
terutama kwsn2 kampung la...cam kt baling nun...tiap kali kenduri xdak gulai nih...
cam xlengkap ja kenduri tu tau....rasanya mmg mabeless...terangkat u....
gulai batang pisang ni pasangan paling ideal adalah daging tetel yg berlemak2 tuh...
perghhh..meleles kalo kena....
haku tiap kali p kenduri ade lauk ni...mmg mkn xhengat la...
cara masak sama jek cam kita wat gulai daging/ayam...
cuma batang pisang ni sebelum masak kena potong n buang tali serabut dia....
(payah aku nk cita nih..bayang lah sendiri tali batang pisang tu camne erk...)
kalo xbuang tali tu xleh mkn wooo..kalo mkn gak akibatnya tercekik lum sempat rasa kenikmatan gulai tuh....hehehe..pas dibuang tali serabut tu kena lumur ngan garam n kunyit untuk mengelakkan batang pisang tu jadi itam(nnt xcantik bila masak)
selain tuh untuk menghilangkan kelat batang pisang tu...
ok jom layan ropa gulai yg sempat aku wat ari tuh...
jommmm....layannnn.....
No comments:
Post a Comment