Friday, April 09, 2010

Cheese Tart

akhirnya....terhasilah cis tart pertama ku....
nunggu mase nk masuk oven.....

hahaha...ni ler hasil kerja ku...mcm2 bentuk ada....
Salam buat sesape yg sudi nyinggah umh buruk haku ni....
Sempena n3 pertama bln april aku merajinkan diriku mlm jumaat smlm untuk menghasilkan cis tart sulung haku....
lame dah berhasrat nk mengetart...(ayat yg telah aku rosakkan..kui2...)
tp xrajin n tak kompiden same...asik tertangguh jer hasrat tuh...
tp ari tu nape xtau semangat berkobar2 gile nk mengetart...ari tu beli acuna n bhn ari tu gak aku wat...betui2 semangat kesukanan....kul 8 haku start n kat koi 11 gak le baru siap...
almaklum lah ade 2 asst yg xbertauliah nih,membantu sambil menganggu....hehehe...
cam besa ler...tart yg first msk my hero ler yg akan rasmi lu....
resipi aku ngendap kt umh kak ummi kuantan...
tp bg aku la..agak manis resipi ni..(jgn mare k.ummi)
pasni kalo terrajin nk mengetart lg akan ku kurangkan gula tu skit..hehhe
pape pon resipi yg mmg sodap banget....mmg rasa cam mkn tart la...hehehe dh mmg tart xkan nk rase bahulu lak kan...muahahaha...
jom layan resipi...CnP jerk...malas la nk mengarang....hehe

Bahan Tat:-
125 gm mentega
60 gm gula kastor
1 bji kuning telor
250 gm tepung gandum
sedikit garam
1/2 sudu teh esen vanila
1 - 2 sudu besar air

Cara Membuat:-
Pukul mentega, gula, garam dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telor dan pukul sebati. Masukkan tepung dan gaul hingga menjadi doh yang lembut. Jika agak kering, tambahkan air dan uli semula. Bulatkan doh sebesar ibu jari dan tekan ke dalam acuan tat. Bakar selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius. (*ummi bakar 15 minit je)
Inti Krim Keju:-
250 gm krim keju Philadelphia
50 gm mentega
70 gm gula kastor
1 biji telor
1/2 cawan blueberry pie filling

Cara Membuat:-
Pukul krim keju bersama mentega dan gula hingga kembang dan gebu. Masukkan telor dan pukul lagi hingga sebati. Sudukan inti ke dalam tat yang telah dibakar tadi, letakkan sedikit blueberry filling di tengah tat dan lorekkan dengan lidi. (*ummi punya filling pekat dan berketul, susah sikit nk lorek). Bakar semula selama 20 minit pada suhu 180 darjah celcius sehingga inti sikit kekuningan.



No comments:

Post a Comment