Tuesday, June 15, 2010

Apam Inti Kelapa

Bahagian dalam apam...
2 versi jer aku wat separuh atas kuning & bawah pink
yg ni atas kuning bawahnya pink....


Salam Selasa buat sesiapa yg udi mnyengah umh kecilku ini...
kali nih aku nk kongsi 1 resipi yg mudah n sodap
sesuai utk minum petang n yg peting walaupon ringkas tp sedapp.
anak2 pon suka sgt tau...suka tgk diorang makan berselera sekali...
aku buat setengah je dari resipi asal..
resipi aku hendap umh CMG...jom la kita tgk apa2 bhn yg diperlukan utk buat benda alah ni...
Resipi dari kak lily dari MyResipi.com....

Bahan untuk apam:-
3 biji telur, dari peti sejuk
275 g tepung gandum*
3 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
220 g gula halus (kastor)
1 camca teh ovallete
1 camca teh esen vanilla

Bahan untuk inti:-
2 cawan kelapa parut putih
1/2 ketul gula melaka
3 - 4 camca besar gula pasir (bergantung pada tahap kemanisan masing2)
2 helai daun pandan, disimpul
1 camca teh tepung jagung + 1 camca besar air

Cara membuatnya:-1-
Untuk inti:- Masak gula melaka dan gula pasir dgn sedikit air (1/4 cawan) hingga gula larut, angkat dan tapis. Kemudian masukkan kesmua bahan untuk inti dan masak dalam kuali dgn api perlahan sehingga inti masak dan tidak terlalu kering atau basah. Sejukkan dan boleh digentel sebesar duit 10 sen (kurang lebih 40 biji).

2- Untuk adunan apam:- Satukan ke semua bahan untuk apam dalam mixer dan putar perlahan sehingga semua bahan bergaul mesra. Kemudian laju kan ke tahap maksimun dan putar 8 minit hingga adunan menjadi pekat. Bahagi adunan kepada 3 bahagian dan warna ikut suka
(1 bahagian dibiarkan pada warna asal).

3- Apam inti kelapa:- Panaskan kukusan dan siapkan acuan yang telah dialas dgn paper cup. Sudukan 1/2 camca teh adunan kosong dan bubuh sebiji inti dan tutup dgn 1/2 camca teh adunan yang bewarna dan 1/2 camca teh adunan bewarna yang lagi satu. Buat hingga siap dan kukus atas air mendidih, 10 minit. Sejukkan sebelum dihidang....


No comments:

Post a Comment