Salam ari minggu....
rini saye nk tayang satu g resipi daging yg aku dh cobe....
resipi hasil ngendap dapoq salah sorang otai peberet..CMG....hehe
dap oooo bistik nih..aku mkn ngan nasik la..roti pon balaih semacam jerk...
w'pon aku wat separuh je drpd resipi asal tp totap manyak tau...
almaklum ler..2 org mkn jerk....lotih gak le ngna ngabihkan nya...
hehe...Mr hubby kureng layan skit kalo daging2 nih kecuali Gulai Daging + batang pisang
kalo ada yg tu mmg layu jer dia menambah nasik..haha...
so jom kita usha resipi camne nk wat bistik nih k...
selamat mencuba.............
BAHAN-BAHANNYA :-)
500 g daging batang pinang400 g ubi kentang, dikiub 2 cm (kurang lebih 4 biji, boleh kurangkan kalau suka)
4 camca besar tepung gandum
4 camca besar margerine
3 camca besar minyak masak
1 camca teh lada hitam biji, ditumbuk halus
4 cm kulit kayu manis
Garam dan gula secukup rasa
Kacang pis, untuk hiasan-xletak gak..xde
BAHAN KUAH :-)
200 ml air (mat lebih kan sikit)
120 ml sos tomato
2 camca besar cili kisar
1 camca besar tomato puree
1 kiub stok daging (optional)-xletak pon..xde..
BAHAN DIKISAR :-)
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
CARA MEMBUATNYA :-)
Daging dipotong kiub, cuci bersih, toskan dan lap dengan paper towel hingga kering. Gaul daging tadi bersama tepung, lada hitam tumbuk dan garam. Perap 30 minit dalam peti sejuk.
Dalam kuali, panaskan minyak + margerine hingga cair. Goreng daging tadi hingga perang. Angkat dan ketepikan. Dalam kuali yang sama, masukkan kayu manis dan bahan kisar, tumis hingga harum. Masukkan kentang dan kacau rata. Tuang air dan masak hingga kentang 1/2 empuk.
Masukkan daging dan semua bahan2 kuah. Kacau rata dan tutup kuali dan masak dengan api perlahan hingga kentang empuk (tambah sedikit lagi air jika perlu). Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar pekat, rasa dan jika ok boleh matikan api.
Hidangkan dengan menabur kacang pis sebagai hiasan. Sedap dimakan bersama roti dan nasi...Selamat mencuba untuk semua!!!
No comments:
Post a Comment