Monday, January 24, 2011

Bakso...Bakso

Salam isnin....sekejap je dh nk smpi ke penghujung bln Januari 2011...hurmmmm...cepat masa berlalu......
sekali lg masukkan entry tertunda....menu ni wat utk lunch ari sabtu.....mlm sebelum tu smpi termimpi2 nk mkn bakso...ngalahkan org ngidam jek...heheeee.....so pg sabtu tu dgn azam membara wak heret ank2 ku ituw ke econsave beli2 bhn2 yg perlu....godeh2,silat sana cni maka siap lah bakso aku nih....xtunggu lama...siap jerk terus hidang...muahahaaaa...gelojoh betoi w'pon panas berasap dh xkesah dah.....hihikk......wahh...msk ja mulut...perghhhhh sodapnya....(sendiri msk sendirik puji...hehe).....betoi../..nmpk simple je tp sedappppp....kakak lg la xtau bopa kali dok ulang mkn.....ank2 ku ni kalo benda2 bersup gitu mmg peberet diorang la.....siap angkat mangkuk hirup kuah lg......seronok tgk depa mkn.....tp bakso ku sedikit cacat dgn bebola ke yg xmcm bebola tuh.....huhuuuu sadis2.....xpe len kali nk bt len sesegak yg hana buat....caiyok2.......papun laan jerk la ek menu yg xbopa cun nih....resipi tgk kt hana punya...thanks hana.....resipi yg sodap bangettt.......mntk izin share resipi kt cni ye.....

Bakso Kuah Daging Sapi

Bahan-bahan

60g sawi - celur dan dipotong ( xletak pong...ganti togeh je)
60g bihun - celur dan toskan
60g mee kuning - celur dan toskan (xde)
1 sudu makan bawang goreng
1 sudu makan daun sup - cincang

Uk Kuah@Sup
1500ml air rebusan daging@kiub pati lembu
4 ulas bawang putih - cincang
1 sudu makan kicap cair
1 sudu makan btg saderi - cincang
1 sudu makan minyak - utk menumis
1 sudu teh garam
1 inci halia - ketuk ( hana tambah, aku pon boh gak..)

Utk Bebola Sapi@Bakso
400g daging lembu hancur
1 sudu makan tepung gandum
2 sudu makan tepung ubi 9xdak ganti tpg jagung)
1 biji putih telur
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
1/4 sudu teh garam

Bahan sampingan
Cili padi - tumbuk dgn air rebusan daging@air limau
sos tomato - pon tk ltk
kicap manis Tamin punya....


Cara-cara

Utk membuat bebola sapi@bakso- Campurkan semua bahan. Ambil sedikit dan bulat2kan kecil. Rebus dengan air mendidih hingga terapung, angkat dan toskan. (hana masuk terus dalam kuah bakso,aku pon sama je la)

Utk membuat kuah - Panaskan minyak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan air rebusan, kicap cair, lada sulah, garam dan saderi cincang. Masak hingga mendidih dan matikan api.

Utk hidangan - Atur mee kuning, bihun, sawi dan bebola di dalam mangkuk. Tuang kuah bakso panas. Tabur dengan bawang goreng, cili tumbuk, sos tomato, dan juga kicap manis. Hidangkan.

Tips: Rebus bebola@bakso di dalam air mendidih dengan api sederhana.Jangan dengan air yg terlalu mendidih! Ini akan menyebabkan bakso@bebola akan pecah dan teksturnyer tidak halus
ni le ropanya bebola daging haku...huhuuuu...sadisssss....bebola yg xmcm bebola...xtau rupa apa dh....2 sebab rsnya jadik camni..satu sbb aku lupa beli tpg ubi....sanggup p econsave pg tu semata2 nk mkn bakso ni utk lunch....dh dpt daging terus lupakan tpg ubi...nk g blk jauh n malasss.....jd aku hentam pakai tpg jagung ja la ganti tpg ubi...sbb tu xpejal n itam2 skit yg hana buat kot...agak je la.....satu g aku xbc tips yg dibg kt bawah tuh..hehehe...terlebih xcited nk wat tu le jadiknya.....aku boh bebola tu ms sup tgh mendidih...hahahaaa...padan muka den....

No comments:

Post a Comment