Cantik tak?...alal zebra gituww....hehe
Assalammualaikummmm.....Amboi lamanya aku tak meng update blog ni...
naik berdebu,bersawang n berkulat abih masakan2 yg ada nih....
xtau la kenapa n mengapa aku telah lupa untuk ke cni...hehe...angin bayu "M" melanda sama rasanya....
apapun terima kasih daun keladi pada yg sudi menyengah ke cni w'pon asik jamu mata dgn resipi yg sama sejak berbulan lamanya....
lain kali jgn serik menyingah lg ye.....:)
cian umh kecilku ini ditinggalkan tanpa perhatian...
ok lah untuk menaikkan seri kembali teratak buruk ini aku nk tayang resipi2 yg pernah dicuba tp dh berkulat lah ye....hehehe...
aku pon dh x hengat bila masa aku buat sume2 nih....
apapon jom layan resipi pertama nih....
kek yg lembut....gebu...sedap dan paling beh sbb kuranggggg manis...
resipi aku cilok dari blog DTS.resipi asal plak dari "R-Lin" dari MyResipi
mintak izin tuan punya resipi untuk CnP resipi kek sedp ni kat cni....
Bahan-Bahannya :-
4 biji telur gred A
100 g gula pasir
1 camca besar ovallate
25 ml pati santan (mat guna susu segar)
50 g minyak jagung
100 g tepung gandum*
1/2 camca teh garam halus*
1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
1 camca teh pandan paste
1 camca teh serbuk koko
1 /2 camca teh esen vanilla(sendiri letak)
1 camca teh coklat emulco (sendiri letak)
Cara membuatnya :-)
Putar gula dan ovallate hingga rata. Masukkan telur dan putar pada kelajuan tinggi hingga kembang dan pekat (seperti adunan baulu).
Perlahankan speed, masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul rata. Tuang minyak jagung dan pati santan. Gaul hingga sebati.
Adunan dibahagi 2, satu bahagian dia campur dengan esen vanilla, serbuk koko dan coklat emulco, gaul rata. Dan satu bahagian dicampur dengan pandan paste. Gaul rata.
Masukkan adunan koko dan pandan secara berselang-seli ke dalam tin kek yang telah dilenser dengan mentega dan dasarnya dialas dengan kertas minyak. Kemudian buat beberapa pusingan menggunakan chop stick.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan pada suhu 180 C selama 30 minit, bergantung pada oven masing2. Sejukkan kek sebelum dihidang..
No comments:
Post a Comment