Monday, December 20, 2010

Potato Wedges

Salam.....
byk ari xnyempat nk hapdet blog nih....ari cbuk la plak....apa lah yg dicbuk kan pon xtau lah....menu ni menu tertunggak jerk...hehehe...semalam dr pg smpi petang ada gotong royong memasak bubur asyura kt lorong umh ni.....letih wo mengaco sekawah bubur tuh...awal2 pakat eksen jerk mengacau....mai tang pekat melekat tuh...haaa.....masing mengeluh mau patah pinggang...wahahaha....apa pon acara yg best n meriah dgn usik mengusik...al maklum la jarang2 dpt berkumpul camtu....gambar2 tu nnt hapdet eh...rini nk masuk 1 enrty jer...hehe...kali ni layan potato wedges lak la....tgk kentang pon byk...beso2 gituw xtau dh nk masak pe....first round masak xcukup la plak..ank2 pulun gak rupanya...biasanya bila beli kt KFC xde pon dilayan benda2 tu....maybe sbb ayam lebih utama kot...homemade kentang ni xde ayam...hahaha....resipi tgk kt umh kak ummi tp resipi asal dari "Senangnya Memasak Makanan Barat" Kak Hanieliza...sy mintak izin utk CnP resipinya kt cni k....

POTATO WEDGES

Sumber: Senangnya Memasak Masakan Barat
Bersama Chef Hanieliza

Bahan:-
500 gm kentang - dibuang kulit
1 cawan tepung serbaguna
1 sudu teh serbuk lada sulah
air secukupnya
minyak masak
garam secukup rasa
Cara Membuat:-
Potong kentang bentuk baji dan rebuskan bersama air dan sedikit garam. Masak separuh lembut dan toskan.
Masukkan tepung serbaguna dan serbuk lada sulah ke dalam mangkuk.
Campurkan air sedikit-sedikit dan kacau sehingga sebati. (jangan terlalu pekat ataupun cair).
Masukkan kentang tadi dan salutkan rata.
Panaskan minyak dan goreng sehingga keperangan. Angkat dan hidangkan bersama sos kesukaan

No comments:

Post a Comment